Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα ολοκλήρωσαν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για μία διμερή συμφωνία, η οποία θα προστατεύσει 100 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις protected designation of origin under Council Regulation (EC) στην Κίνα και 100 κινεζικές γεωγραφικές ενδείξεις στην ΕΕ, κατά των απομιμήσεων και του σφετερισμού των εμπορικών σημάτων.


Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019


Η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει σε αμοιβαία εμπορικά οφέλη και ζήτηση για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και από τις δύο πλευρές.

Μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, φθάνοντας τα 12,8 δισ. ευρώ κατά το δωδεκάμηνο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Αυγούστου 2019, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει το 9% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της ΕΕ, προϊόντων που προστατεύονται με γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των γεωργικών προϊόντων και των αλκοολούχων.

Τα πιο αξιοσημείωτα από τα ευρωπαϊκά προϊόντα που θα λάβουν προστασία επί κινεζικού εδάφους χάρη στη συμφωνία είναι: η σαμπάνια, η φέτα, το ιρλανδικό ουίσκι, το ούζο, η βότκα Πολωνίας, το πόρτο, το Prosciutto di Parma και το παραδοσιακό τυρί της Ισπανίας: Queso Manchego.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία πρόκειται να περάσει από το μικροσκόπιο των νομικών υπηρεσιών πριν εγκριθεί οριστικά, με τη συμφωνία να αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2020. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί για να καλυφθούν επιπλέον ονόματα 175 προϊόντων και από τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε το 2006 και ήδη από το 2012 έχουν λάβει προστασία 10 προϊόντα από την κάθε πλευρά.