Αυξητικά φαίνεται να κινείται ο τζίρος της μικρής λιανικής τον τελευταίο χρόνο, και μάλιστα με ρυθμό αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο από αυτόν των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με στοιχεία του market overview της Intale για τον Μάρτιο, με βάση τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ Απριλίου 2023 και Μαρτίου 2024 στα περισσότερα από 1.000 περίπτερα και μίνι μάρκετ που χρησιμοποιούν την εφαρμογή διαχείρισης Intale Point.


Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024


Το τελευταίο δωδεκάμηνο στο σύνολο των καταστημάτων που χρησιμοποιούν Intale Point καταγράφηκε τζίρος ύψους 607 εκατ. ευρώ, με την αύξηση του τζίρου των καταστημάτων που ανήκουν σε σταθερό δείγμα να ανέρχεται στο +10,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο. Ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω του συστήματος της Intale ξεπέρασε τα 90 εκατ., ενώ το μέσο καλάθι ανήλθε στα 6,85 ευρώ, με τα καταστήματα που ανήκουν στο σταθερό δείγμα να σημειώνουν αύξηση 6,4% ως προς τη μέση αξία του καλαθιού. Η μέρα της εβδομάδας που καταγράφει τις περισσότερες συναλλαγές είναι σταθερά η Κυριακή, με 287 συναλλαγές ανά κατάστημα (πράγμα λογικό, καθώς τις Κυριακές δεν υπάρχει συνήθως ο «ανταγωνισμός» από τα σούπερ μάρκετ που είναι κλειστά), όμως το Σάββατο είναι η μέρα που καταγράφει το μεγαλύτερο μέσο καλάθι, αξίας 7,04 ευρώ.

Ταχεία ανάπτυξη για τρόφιμα και ροφήματα

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες, αν και τα καπνικά εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, αντιπροσωπεύοντας το 65% σχεδόν των πωλήσεων, έντονη ανάπτυξη παρουσιάζουν οι κατηγορίες των ροφημάτων (+14,6%) και των τροφίμων (+12,8%), που αθροιστικά ευθύνονται για το 25% του συνολικού τζίρου της μικρής λιανικής. Μία υποκατηγορία που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτή των ενεργειακών ποτών, που σύμφωνα με την Intale τον τελευταίο χρόνο καταγράφουν ανάπτυξη τζίρου +22,4% και αριθμού συναλλαγών +22,7%, αποτελώντας πλέον το 23,5% του τζίρου στην κατηγορία των soft drinks.

Σπύρος Πιστικός

Πηγή: FoodReporter 18 Απριλίου 2024 #1165, σελίδα 2.