Οι CEO των αλυσίδων σουπερμάρκετ έχουν εκφράσει φόβους για το τι θα συμβεί με τις προμήθειες τροφίμων και τις τιμές, αν το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρήσει σε ένα non-deal Brexit με την ΕΕ. Δείτε πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές σας:


Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019


 

Οι αγοραστές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα υψηλότερες τιμές των τροφίμων, λιγότερες επιλογές και μικρότερη διάρκεια ζωής για τα φρέσκα προϊόντα, εάν υπάρχει μια διαπραγμάτευση σχετικά με το Brexit, τα σούπερ μάρκετ και οι εταιρείες τροφίμων έχουν προειδοποιήσει.

Πώς προετοιμάζονται τα σούπερ μάρκετ;

Το British Retail Consortium (BRC), αναφέρει ότι παρόλο που τα σούπερ μάρκετ έχουν αποθηκεύσει κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα τρόφιμα, απλώς δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο για φρέσκα προϊόντα.

Ένα non-deal Brexit θα σήμαινε ότι τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των παντοπωλείων, θα σταματούσαν να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Η Βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι νέοι τελωνειακοί κανόνες, τα τιμολόγια και ορισμένοι συνοριακοί έλεγχοι θα τεθούν αμέσως σε ισχύ την ιδια ημέρα του non-deal Brexit.

 

Ποια προϊόντα θα επηρεαστούν περισσότερο;

Σύμφωνα με τον Andrew Opie, τα νωπά προϊόντα θα επηρεαστούν σοβαρά από την απώλεια της ικανότητας ανταπόκρισης των πορθμείων στο Calais και τις καθυστερήσεις στα λιμάνια όπως προβλέπει η κυβέρνηση. Τυχόν καθυστερήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού για φρέσκα προϊόντα λειτουργούν με βάση την αρχή "just in time", για να διατηρούν την ποιότητα, τη φρεσκάδα και τη διάρκεια ζωής τους.

Λιγότερο από το 50% των τροφίμων που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ περίπου το ένα τρίτο των εισαγόμενων προϊόντων προέρχονται από ευρωπαίους παραγωγούς, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ, καθώς αυτό είναι εκτός της βρετανικής περιόδου καλλιέργειας υπάρχει άμεση εξάρτηση από την Ευρώπη για προμήθεια σε φρέσκα προϊόντα. Την εποχή εκείνη το 80% στις τομάτες και το 70% στα μαλακά φρούτα που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται, από την Ευρώπη.

Τα προβλήματα προμήθειας θα μπορούσαν να διευκολυνθούν καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται στην εποχή για φρέσκα προϊόντα, αλλά η πίεση στις τιμές θα μπορούσε να είναι επιτακτική ανάλογα με το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει δασμούς και φόρους για εμπορεύματα που εισέρχονται στη χώρα.

 

Τι σημαίνουν τα νέα τιμολόγια ως προς την διαμόρφωση των τιμών;

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συμμορφωθεί με τους ίδιους δασμούς που εφαρμόζει η ΕΕ στις χώρες που εξάγουν στην αγορά του, είναι πιθανό να αυξηθούν οι τιμές για ορισμένα προϊόντα, ιδίως για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η BRC εκτιμά ότι οι τιμές λιανικής θα μπορούσαν να αυξηθούν από 5% έως 29% για το βόειο κρέας και από 9% έως 18% για τις τομάτες, για να δώουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα λόγω των νέων τιμολογίων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επιλέξει τη μείωση ή την κατάργηση των τιμολογίων, αλλά δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό μόνο για τις χώρες της ΕΕ. Το εμπόριο θα πραγματοποιείται με βάση το περισσότερο ευνοούμενο κράτος (ΠΓΕ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), το οποίο υπαγορεύει ότι οι ίδιοι συντελεστές πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες - εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να μειώσει τα τιμολόγια για τις χώρες της ΕΕ, τότε θα πρέπει το κάνει και για όλες τις χώρες που εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός αν υπάρχει ειδική εμπορική συμφωνία.

Ενώ η κατάργηση των τιμολογίων ενδέχεται να μειώσει τις τιμές, θα μπορούσε επίσης να συνοδεύεται από μειωμένα πρότυπα τροφίμων ή ποιότητα. Επιπλέον, θα υπονόμευε τους παραγωγούς του Ηνωμένου Βασιλείου στις τιμές, προκαλώντας προβλήματα στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα μειώσει πιθανώς την επιλογή, ιδίως από τα τρόφιμα που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να καταπολεμηθεί αυτό, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα επιβάλλει μηδενικούς δασμούς στις εισαγωγές τροφίμων.

Η Sue Davies ανέφερε: «Σε περίπτωση που το Brexit λάβει χώρα με non-deal, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει μια προσεκτική ισορροπία στην τιμολογιακή της πολιτική αποφεύγοντας τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών που θα έπλητταν τους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι καταναλωτές μπορούν να έχουν ακόμα τη δυνατότητα επιλογής των βρετανικών τροφίμων που παράγονται σύμφωνα με υψηλά πρότυπα».

 

Η ποιότητα των τροφίμων μετά από ένα συντεταγμένο Brexit με συμφωνία

Έχουμε παρακολουθήσει τις απόψεις των καταναλωτών σχετικά με το Brexit και το Brexit Consumer Tracker διαπίστωσε ότι το 90% των ανθρώπων πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα πρότυπα τροφίμων μετά από την έξοδο. Βρήκαμε επίσης ισχυρή στήριξη για την αγορά τροφίμων που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο: το 81% των ανθρώπων πιστεύει ότι είναι σημαντικό το γάλα να παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα. Περίπου το 71% των ανθρώπων είπε επίσης ότι δεν θα αγόραζαν τρόφιμα εάν ήταν φθηνότερα αλλά παράγονταν σε κατώτερα ποιοτικά πρότυπα.

Ωστόσο, οι ομάδες της βιομηχανίας στις ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ με τους καταλόγους επιθυμιών τους για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit UK-US και το επαναλαμβανόμενο θέμα είναι να απομακρυνθεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τα τρέχοντα πρότυπα τροφίμων και να είναι πιο ευέλικτο όσον αφορά τους κανόνες στα εισαγόμενα τρόφιμα.

Αυτές περιλαμβάνουν την αμερικανική βιομηχανία κρέατος που θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να δεχθεί βοδινό και χοιρινό κρέας από ζώα που έχουν τροφοδοτηθεί με ορμόνες προαγωγής της ανάπτυξης που απαγορεύονται από την ΕΕ. Η αμερικανική βιομηχανία κρέατος καλεί επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ορίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει το κοτόπουλο του, το οποίο πλένεται με χλώριο.

Επιπλέον, οι γεωργικές ομάδες και οι κατασκευαστές φαρμάκων στις ΗΠΑ θέλουν να δουν το Ηνωμένο Βασίλειο να εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τους κανόνες του σχετικά με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και να αποβάλει τους κανόνες του για την αποδοχή κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποβληθεί σε αντιβιοτικά. Επιθυμούν επίσης να δουν τις καλλιέργειες που παράγονται με χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων απαγορευμένων στην ΕΕ να επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τροποποιήσεις των ανώτατων ορίων καταλοίπων για τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, σε μια αναφορά του Φεβρουαρίου στην Εθνική Ένωση Αγροτών, ο γραμματέας περιβάλλοντος, Michael Gove, δήλωσε στους αγρότες ότι τα πρότυπα τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα υποβαθμιστούν μπροστά στην επιδίωξη ευνοϊκότερων εμπορικών συμφωνιών.

Πώς θα επηρεάσει μια συμφωνία Brexit τις τιμές των τροφίμων και την επιλογή τους;

Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα παραπάνω, καθώς αυτό εξαρτάται από τους όρους της συμφωνίας για το Brexit. Εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει άμεση μετατόπιση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Αν το σχέδιο της Theresa May περάσει, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 21 μηνών, στην οποία δεν θα αλλάξει τίποτα, ενώ διαπραγματεύονται νέες εμπορικές συμφωνίες.