Οι εταιρείες που ενεργοποιούνται στα τρόφιμα και ποτά στην Ιρλανδία είναι καλύτερα τοποθετημένες στρατηγικά  από άλλες επιχειρήσεις απέναντι στο Brexit όμως, ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις.


Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018


Το FDI (Τρόφιμα & Ποτά στην Ιρλανδία) και η ομάδα IBEC που αντιπροσωπεύει τον τομέα δημοσίευσε την έκθεσή Business Monitor, η οποία περιλαμβάνει ανάλυση του τομέα των τροφίμων και ποτών δίνοντας απαντήσεις σε μια πρόσφατη έρευνα “IBEC Brexit” των Επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

«Τα τρόφιμα και τα ποτά συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό απέναντι στο Brexit. Με το 35% των εξαγωγών τροφίμων και ποτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και επιπλέον 33% με προορισμό για την υπόλοιπη ΕΕ, κυρίως μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου σαν γέφυρα, είναι σαφές ότι ανησυχούν περισσότερο από άλλους επιχειρηματικούς τομείς ακόμη και αν είναι καλύτερα προετοιμασμένοι» ανέφερε ο διευθυντής του FDI, Paul Kelly.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές για να βοηθήσει να ελεγχθεί το κόστος του κινδύνου που αντιμετωπίζει ο τομέας υποστηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και βοηθώντας τις επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους».

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 59% των εταιρειών τροφίμων και ποτών που τιμολογούν είχε μία αύξηση φτάνοντας στο 51,5%  σε σύγκριση με το 2016, ενώ ήταν σταθμικά στο 35% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Τα πιο κοινά στοιχεία αυτών των σχεδίων έκτακτης ανάγκης είναι η έμφαση στις νέες γεωγραφικές αγορές εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου (50% των εταιρειών τροφίμων και ποτών σε σύγκριση με 32% για όλες τις επιχειρήσεις), τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων σε νέα προϊόντα (33% έναντι 25%), εναλλακτικές λύσεις για τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου (28% έναντι 25%) και τις στρατηγικές για την προμήθεια υλικών (22% έναντι 21%).

Όσον αφορά τις εξαγωγές, το 50% των εταιρειών τροφίμων και ποτών, δήλωσε ότι το Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξία των εξαγωγών, με αύξηση που θα κυμαίνεται στο 42% το καλοκαίρι του 2016, σε σύγκριση με το 28% των επιχειρήσεων γενικά.

Μελλοντικοί προβληματισμοί

Για το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών οι μεγαλύτερες πιθανές επιπτώσεις του Brexit θα ήταν το κόστος της τελωνειακής συμμόρφωσης με τις διαδικασίες με Ni / GB (83% των εταιρειών τροφίμων και ποτών σε σύγκριση με το 45% για όλες τις επιχειρήσεις), οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών (67% έναντι 47%) καθώς και η αξία (56% έναντι 29%) και ο όγκος (50% έναντι 27%) των πωλήσεων που αντιστοιχούν στις εξαγωγές.

Το 89% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση σχετικά με τις διαδικασίες πιστοποίησης αλλά και την πιστοποίηση των διαδικασιών και το 72% υπογράμμισε τους κινδύνους για τις αλυσίδες εφοδιασμού για το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριλαμβανομένων των κανόνων προέλευσης των προϊόντων.

«Το FDI εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι επιβάλλεται η λήψη μέτρων πολιτικής για το Brexit με σκοπό την υποστήριξη και την προστασία του ντόπιου τομέα για την Ιρλανδία συμπεριλαμβανομένης μιας μεταβατικής περιόδου επαρκούς διάρκειας , ενώ υπάρχει επίσης μια επιτακτική ανάγκη για την εξαιρετική κατάσταση minimis ενισχύσεις για τη στήριξη της οικονομικής επιπτώσεις που προκύπτουν από την Brexit» ανέφερε ο Kelly .

Το FDI προειδοποίησε την Iρλανδική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για το Brexit είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού της χώρας, προσθέτοντας ότι νέα εμπόδια ως αποτέλεσμα του Ηνωμένου Βασιλείου όταν θα εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση θα προκαλέσει ένα «μεγάλο πλήγμα» για την ιρλανδική βιομηχανία τροφίμων.