Δημοσιεύτηκε η εγκύκλιος για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη σχετικά με την Ανασύνθεση των Διατροφικών προϊόντων από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού της χώρας ευθυγραμμισμένη στις αρχές και τα οφέλη από την Μεσογειακή Διατροφή.


Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018


Το Σχέδιο παράλληλα απευθύνεται στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ΣΕΒΤ (www.sevt.gr) πέραν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και εξειδικεύεται σε τέσσερις διακριτές κατευθύνσεις ενεργειών.

Η πρώτη κατεύθυνση διενεργεί μία αποτύπωση και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης, βασισμένη σε επίσημες έρευνες σχετικά με τη μέση ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, με έμφαση στα συστατικά ολικών σακχάρων, βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών οξέων και άλατος ανά κατηγορία και ομάδα τροφίμων.

Η δεύτερη κατεύθυνση έχει σαν σκοπό την δημιουργία βάσης δεδομένων για τη σύνθεση τροφίμων ως προϊόν μεταποίησης, η οποία απαιτείται να περιλαμβάνει ποσοστά και πληροφορίες για την περιεκτικότητα τους σε διακριτά θρεπτικά συστατικά, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς πρόσθετων σακχάρων, trans λιπαρών οξέων και άλατος.

Η τρίτη κατεύθυνση αναφέρεται σε δράσεις που μπορεί να αναληφθούν εκ μέρους των επιχειρήσεων βιομηχανικής παραγωγής του κλάδου, με σκοπό τον περιορισμό της περιεκτικότητας στα προϊόντα των εν λόγω συστατικών.

Η τέταρτη κατεύθυνση σχετίζεται με τον συντονισμό και το monitoring του Πλάνου Δράσης και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, βάσει της λειτουργίας κατάλληλης βάσης δεδομένων σχετικά με την σύνθεση των τροφίμων, η οποία θα τροφοδοτείται με επίσημα στοιχεία σχετικών αναλύσεων δειγμάτων, έγκριτες ενημερώσεις της ίδιας της βιομηχανίας τροφίμων, δεδομένα των ετικετών των τροφίμων, σχετικά στοιχεία άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και επίσημων ποιοτικών και ποσοτικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, αναμένεται η εθελοντική δέσμευση του αντίστοιχου Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών, με πρόσφατη απόφασή του, να μειώσει κατά 10% τη ζάχαρη στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (με περιεκτικότητα φρούτων από 0%-24,9%), στο παγωμένο τσάι και τα προϊόντα του έτοιμου καφέ, τα αθλητικά και τα ενεργειακά ποτά των εταιρειών-μελών του με ημερομηνία εφαρμογής μέσα στο 2020, αναφορικά με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2015, βάσει των δεσμεύσεων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών οι οποίες δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2017.