Η στροφή των καταναλωτών στο omnichannel και η απουσία των discounters από το online κανάλι πωλήσεων


Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020


Business photo created by freepik - www.freepik.com

Καθώς το lockdown άφησε λίγες εναλλακτικές διαθέσιμες για τους καταναλωτές όταν ξέσπασε η πανδημία, προκειμένου αυτοί να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους, το e-commerce έγινε γρήγορα απαραίτητο εργαλείο για τους λιανέμπορους. Όπως διαπιστώνει η Nielsen, έξι μήνες αργότερα η «πρώιμη» αυτή εξάρτηση μετατράπηκε σε βασική παράμετρο της εξελισσόμενης εμπειρίας του omnichannel, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μεταξύ των καταναλωτών.

Με το e-commerce να αποτελεί εργαλείο των καταναλωτών για τη διαχείριση των εξόδων τους, η Nielsen θεωρεί κρίσιμο για τα brands και τους λιανεμπόρους να αφουγκραστούν εκείνους τους στόχους και τα χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν τις καταναλωτικές συνήθειες στο εξής, έτσι ώστε να προσελκύσουν και τους καταναλωτές με περιορισμένο budget. Σημαντικό είναι μάλιστα πως, ιστορικά, οι discounters αποτελούσαν πόλο έλξης των καταναλωτών που διαθέτουν περιορισμένο εισόδημα, τάση που φέρεται να ανατρέπεται. Ωστόσο, οι discounters έχουν τη μικρότερη παρουσία στο online.

Στροφή των καταναλωτών με χαμηλό εισόδημα στα e-shops

Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Nielsen κατατάσσει τους καταναλωτές σε δύο κατηγορίες, αυτή όσων έχουν χαμηλότερο εισόδημα και αναζητούν τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα (constrained consumers) και σε αυτούς που ανήκουν σε κατηγορίες μεσαίου έως υψηλού εισοδήματος, με ελάχιστο ή μηδενικό αντίκτυπο της πανδημίας στην απασχόλησή τους.

Αυτή η δεύτερη κατηγορία (insulated consumers) δύναται να προχωρήσει σε συναλλαγές που θα αντικαταστήσουν τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων.

Για την πρώτη κατηγορία, η μεταβολή των δεικτών είναι σημαντικότερη: το 31% είναι «νέοι» στις διαδικτυακές αγορές και το 30% ψωνίζει στο διαδίκτυο πολλές φορές την εβδομάδα. Το 20% αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιεί τακτικά πλέον το διαδίκτυο ως το δημοφιλέστερο κανάλι.

Σε σύγκριση με τους περισσότερο ευκατάστατους, η συγκεκριμένη καταναλωτική ομάδα περιηγείται περισσότερη ώρα σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις τιμές και έχει περισσότερο χρόνο για αναζήτηση προσφορών και προϊόντων. Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, το 65% των καταναλωτών με το περιορισμένο εισόδημα έχει στραφεί σε omnichannel αγορές, ενώ χαμηλότερο (54%) είναι το ποσοστό των περισσότερο ευκατάστατων που έχουν υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια.

Σε αντίθεση, το 44% των τελευταίων ψωνίζουν από φυσικά καταστήματα, ενώ το 34% των Ευρωπαίων που περιορίζονται σε βασικές αγορές εξακολουθούν να επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ.

Μόλις το 1% εμπιστεύεται αποκλειστικά το e-commerce

Μετά από τις παρατεταμένες περιόδους παραμονής στο σπίτι, το omnichannel μοντέλο φέρεται ότι θα εδραιωθεί περισσότερο στο μέλλον.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας μετρήσεων, μόλις το 9% των καταναλωτών παγκοσμίως πραγματοποιούσε τακτικά αγορές στο διαδίκτυο πριν ξεσπάσει η Covid-19.

Όταν ο κορονοϊός μπήκε στη ζωή όλων, το 27% των καταναλωτών γνώρισαν τις διαδικτυακές πωλήσεις για πρώτη φορά.

Τον Μάιο του 2020, το 44% των παγκόσμιων καταναλωτών δήλωσαν ότι πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο κάθε εβδομάδα, με το 23% να αναφέρει ότι πραγματοποιεί αγορές στο διαδίκτυο πολλές φορές την εβδομάδα.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, τα 2/3 των καταναλωτών επισκέπτονται φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, το 1/3 ψωνίζει αποκλειστικά όντας «offline», ενώ μόλις το 1% επισκέπτεται αποκλειστικά τα διαδικτυακά καταστήματα.

 

 

Πηγή: FOODReporter #0370/15-10-2020