Τρεις πονοκεφάλους προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του οργανωμένου λιανεμπορίου μετά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν προς αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει να θεραπεύσει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.


Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020


Ο πρώτος έχει να κάνει με την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σουπερμάρκετ. Από σήμερα εκτιμάται ότι εκτός των καταστημάτων και ανά σημείο πώλησης θα περιμένουν για τις αγορές τους δεκάδες ή και εκατοντάδες καταναλωτές, τους οποίους κάποιος θα πρέπει να συντονίζει ώστε να παρέχεται σειρά προτεραιότητας χωρίς να δημιουργούνται εντάσεις ή παρεξηγήσεις. 

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στα πάρκινγκ των καταστημάτων, καθότι οι αναμονές για αγορές θα είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα οι χώροι στάθμευσης να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση των σχετικών αναγκών.

Πράσινο φως για μετακινήσεις προσωπικού στα καταστήματα

Ο δεύτερος πονοκέφαλος έχει να κάνει με την κάλυψη τυχόν κενών που θα δημιουργηθούν στο προσωπικό των αλυσίδων σουπερμάρκετ, καθότι όσοι εκ των υπαλλήλων έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα πρέπει να λάβουν έξτρα άδεια ώστε να παραμείνουν στα σπίτια τους δίπλα στα παιδιά τους, ενώ στατιστικά και μόνο θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι από τους υπαλλήλους θα νοσήσουν και θα πρέπει να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους. 

Το θέμα αυτό έχει ήδη συζητηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης, και όπως αναφέρουν πληροφορίες του FOODReporter, τα στελέχη των αλυσίδων έλαβαν το πράσινο φως ώστε να μετακινούν ευκολότερα το προσωπικό τους από κατάστημα σε κατάστημα, δίνοντας λύσεις κατά περίπτωση.

Το ενδεχόμενο των ελλείψεων

Ο τρίτος και σοβαρότερος ίσως πονοκέφαλος, αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν έλλειψης σε βασικά αγαθά, στο βαθμό που τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτή την περίπτωση οι αλυσίδες θα κληθούν να προμηθευτούν σε πολύ σύντομο διάστημα μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, και το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο θα καταφέρνουν να γεμίζουν επί εβδομάδες έγκαιρα τις αποθήκες τους. 

Αν το στοίχημα της τροφοδοσίας χαθεί τότε είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν ελλείψεις που σε κάθε περίπτωση θα οδηγήσουν σε ανατιμήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ήδη στη γενική γραμματεία Εμπορίου εξετάζουν κάθε πιθανή παράμετρο, προκειμένου στο βαθμό που θα χρειαστεί, να λάβουν και νέα έκτακτα μέτρα, που θα αφορούν στο σύνολο της αλυσίδας διακίνησης αγαθών, αρχίζοντας από τις εισαγωγές.

Πλάτων Τσούλος

Πηγή: FoodReporter Τεύχος #0241 16/3/2020