Το Μπορούμε προτείνει μερικά απλά βήματα με τα οποία μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να μειώσει την σπατάλη φαγητού γύρω του


Τρίτη, 25 Απριλίου 2023


Μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων ακολουθώντας τα εξής απλά βήματα:

  • Ψωνίζουμε «με μέτρο» – Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας. Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές. Τα επιπλέον τρόφιμα που θα αγοράζαμε, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
  • Επιλέγουμε τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά – Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το «σωστό» μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν «τέλεια» εμφάνιση.
  • Μάθετε πότε στα αλήθεια "χαλάει" το φαγητό – Μαθαίνουμε πότε στα αλήθεια «χαλάει» το φαγητό. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.
  • Τακτοποιούμε το ψυγείο μας – Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι να «χαλάσουν» σύντομα. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.
  • Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας – Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού – Όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορούμε να ρωτήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπαθούμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστούμε, να τοποθετούμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο μας και εφόσον θέλουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα.
  • Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω – Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.
  • Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας – Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.
  • Μεταδίδουμε την «έξυπνη» κατανάλωση τροφίμων - Διαδίδουμε το μήνυμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.
  • Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό - Τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχουμε αγγίξει, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας, αφού συμβουλευτούμε τον χάρτη του www.boroume.gr. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με το Μπορούμε στο 210 3237805 ή στο [email protected] εφόσον χρειαζόμαστε βοήθεια να κάνουμε τη δωρεά των τροφίμων μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, το Μπορούμε ξεκίνησε τις εργασίες στο CULTIVATE, ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά project καταγραφής, βελτίωσης και προώθησης πρωτοβουλιών διάσωσης και προσφοράς τροφίμων. Μέσω της συνεργασίας επιχειρήσεων, τοπικών αρχών, πρωτοβουλιών διαμοιρασμού, ερευνητών, καθώς και πολιτών, στόχος είναι η ανάδειξη, ενίσχυση και θέση σε εφαρμογή κοινωνικής καινοτομίας, που συμβάλλει σε βιώσιμα και ανθεκτικά αστικά και περιαστικά συστήματα διατροφής.

Μάθετε περισσότερα στο www.boroume.gr/enimerosi

 

*Πηγή: www.boroume.gr/boreis-na-voithiseis