Νομικά δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι μείωσης σπατάλης τροφίμων στην Ε.Ε.


Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023


Προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων κατά 50% έως το 2030  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κρίθηκε αναγκαία η θέσπιση νομικά δεσμευτικών ποσοτικών στόχων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί τη συσπείρωση όλων των ευρωπαϊκών κρατών προς αυτόν τον κοινό σκοπό.

Για ακόμη μία χρονιά η ADUS στηρίζει το σπουδαίο έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Μπορούμε». Στεκόμαστε δίπλα στον οργανισμό σε κάθε του πρωτοβουλία!

Σημαντικό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών ποσοτικών στόχων μείωσης της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόοδος συμβολής της Ε.Ε. προς την επίτευξη του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ 12.3 (μείωση κατά 50% ως το 2030).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εκ νέου αναθεώρησης της νομοθεσίας Ε.Ε. για τα απόβλητα, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση νομικής υποχρέωσης για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030:

  • κατά 10% στο στάδιο της επεξεργασίας & μεταποίησης τροφίμων σε σχέση με τα επίπεδα του 2020,
  • κατά 30% (κατά κεφαλήν), σωρευτικά στα στάδια του λιανικού εμπορίου και της κατανάλωσης (εστίαση, νοικοκυριά) σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Η πρόταση της Επιτροπής θα εξεταστεί –κατά τη συνήθη νομοθετική διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Σημειώνεται σχετικά ότι τα εθνικά επίπεδα σπατάλης τροφίμων κατά το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και έχουν δημοσιευθεί από τη Eurostat, ανέρχονται συνολικά σε >2 εκατομμύρια τόνους και επιμερίζονται ως εξής στα επιμέρους στάδια της αλυσίδας αξίας τροφίμων:

Πρωτογενής παραγωγή: 372.204,348

Επεξεργασία και μεταποίηση: 375.158,060

Λιανεμπόριο και άλλη διανομή τροφίμων: 150.471,860

Εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης: 220.032,001

Νοικοκυριά: 930.322,652

 

Πηγή: boroume.gr