Το σκόπελο της απορρόφησης των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες καλείται να ξεπεράσει προσεχώς η γαλακτοβιομηχανία, η οποία πέρα των αυξήσεων σε καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της ζήτησης που δημιούργησε το άνοιγμα της αγοράς από την περασμένη άνοιξη, έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες που επέφεραν οι κακές καιρικές συνθήκες στη συγκομιδή δημητριακών και ήρθαν να δυσχεράνουν το τοπίο της παραγωγής.


Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021


Ο τελευταίος ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των ζωοτροφών από 15% έως 20% - «ακραίο» είναι το παράδειγμα της τιμής του καλαμποκιού που ανέρχεται φέτος σε 0,35 ευρώ ανά κιλό από 0,23 που έφτανε η τιμή πώλησης πέρσι – ποσοστό που έχει περάσει και στην τιμή παραγωγού γάλακτος και κυμαίνεται ανάλογα σε αγελαδινό και πρόβειο, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς. Πρώτο «θύμα» των ανατιμήσεων – με αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 5% - θα είναι τα φρέσκα γαλακτοκομικά και θα ακολουθήσουν τα τυριά ωρίμανσης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θεωρώντας ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το καλοκαίρι του 2022. Γεγονός, πάντως, είναι πως η βιομηχανία τηρεί σιγή ιχθύος για το φαινόμενο που λέγεται ανατιμήσεις, καθώς η συζήτηση περί αυτών συνιστά έως και εναρμονισμένη πρακτική εις βάρος άλλων επιχειρήσεων.

Υψηλό πενταετίας βλέπει για την ελληνική αγορά γαλακτοκομικών και αυγών η Statista

Μεσοπρόθεσμα η ελληνική αγορά των γαλακτοκομικών θα δει τα έσοδά της να αυγατίζονται, σύμφωνα με έρευνα της Statista, την οποία επικαιροποίησε πρόσφατα. Ο τζίρος της κατηγορίας των γαλακτοκομικών και των αυγών προβλέπεται να φτάσει φέτος τα 3,9 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ), με την εκτιμώμενη ετήσια ανάπτυξη της επόμενης πενταετίας να ξεπερνά σε πωλήσεις τα 4 δισεκατομμύρια. Σημειωτέον ότι το 2020 έφτανε, σύμφωνα πάντα με τη Statista, τα 3,6 δισ. δολάρια, ο μεγαλύτερος κύκλος εργασιών από το 2020. Ο όγκος των πωλήσεων εκτιμάται να φτάσει τους 761 τόνους έως το 2026, αλλά, πάντως, το 2022 αναμένεται να μειωθεί κατά 0,6%. Τέλος, η κατά κεφαλή πωλήσεις γαλακτοκομικών και αυγών υπολογίζονται το 2021 σε 308,57 ευρώ.

Αναφερόμενη στις τιμές σε δολάρια, η έρευνα δείχνει πως η κατηγορία των τυριών – για την οποία δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά αν συμπεριλαμβάνεται η φέτα – θα φτάσει φέτος σε υψηλό πενταετίας, από 12,67 δολάρια το 2015 σε 15,14 δολάρια ανά τεμάχιο. Αντίστοιχα, η τιμή του γιαουρτιού αποτυπώνεται ως η υψηλότερη φέτος, επίσης από το 2015, ενώ σε σταθεροποίηση οδηγείται από φέτος και μέχρι το 2026 η τιμή των υποκατάστατων γάλακτος.

Χριστίνα Παπαγιάννη

Πηγή: FOODReporter: #0619/ 22-11-2021