Συρρίκνωση του ετήσιου πληθωρισμού στο 3% εμφάνισε ο Απρίλιος του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).


Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023


Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, προέκυψε αύξηση 3%, έναντι της αύξησης 10,2%, που είχε σημειωθεί, κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3% προήλθε, μεταξύ άλλων και από την αύξηση του δείκτη κατά 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών στα παρακάτω προϊόντα: Ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά και παγωτά, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων και λοιπά τρόφιμα. Επιπρόσθετα, προήλθε και από την αύξηση κατά 4% στην ομάδα αλκοολούχων ποτών -και καπνού- λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά.

Μείωση του δείκτη κατά 0,1% σε Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά τον Απρίλιο του 2023, σε σύγκριση με το Μάρτιο

Επίσης, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον Απρίλιο του 2023, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023, παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 2,1%, η οποία σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,6% τον Απρίλιο του 2023 φέρεται να προήλθε, μεταξύ άλλων και από τη μείωση του δείκτη κατά 0,1% στην ομάδα Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: αλλαντικά, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά λαχανικά. Σημειώνεται ότι μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, ελαιόλαδο, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά. Επιπλέον, προήλθε και από την μείωση κατά 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά. Σε ό,τι αφορά τον μέσο ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022 - Απριλίου 2023, συγκριτικά με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, παρουσιάστηκε αύξηση 8,6% έναντι αύξησης 4,4%, η οποία είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021.

Πηγή: Food Reporter #0950/2023-05-11