Ισχυρή πίεση σήμανε το δεύτερο lockdown για τα brands, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την έννοια ότι οι καταναλωτές συνηθισμένοι από τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζουν να αναζητούν τις προσφορές των επωνύμων προϊόντων θυσιάζοντας μέρος από την πιστότητά τους σε αυτά.


Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021


Όταν το απαγορευτικό τέθηκε για δεύτερη φορά σε εφαρμογή φαίνεται ότι η πιστότητα μειώθηκε ακόμη περισσότερο, φαινόμενο που πιθανόν να ενταθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Όπως φαίνεται στον Πίνακα 1, οι προσφορές είχαν την τιμητική τους και στις δύο περιπτώσεις του γενικού απαγορευτικού, καθώς σχεδόν οι μισοί καταναλωτές στράφηκαν στα προϊόντα που πωλούνταν με προωθητικές ενέργειες.

Πίνακας 1. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης...
αγοράζουμε περισσότερο τις μάρκες που έχουν προσφορά

Αυξημένο ήταν το ποσοστό των καταναλωτών που αποφάσισαν να δοκιμάσουν νέα brands κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown. (Πίνακας 2).

Πίνακας 2. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης...
έχουμε αρχίσει και δοκιμάζουμε νέες μάρκες

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι καταναλωτές παραμένουν πιστοί στην επιλογή ελληνικών προϊόντων, με το 1/3 των καταναλωτών να οδηγούνται στο ράφι των εγχώριων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα ελληνικά προϊόντα αξιολογούνται μεν ως περισσότερο ποιοτικά και ασφαλή σε σύγκριση με τα εισαγόμενα αλλά την ίδια στιγμή θεωρούνται ακριβότερα. Συγκεκριμένα, μόλις το 15,9% θεωρεί ότι τα made in Greece έχουν καλύτερες τιμές, αλλά το 51,1% τα θεωρεί ποιοτικότερα και το 33,1% ασφαλέστερα.

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας είναι ο Διευθυντής του εργαστήριου, Προκόπης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι Θεοφάνης Ζαχαράτος και Δημήτρης Γκίκας, υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος καθώς και η Δρ. Βασιλική Μπουκουβάλα, συνεργάτης του εργαστηρίου. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 2.235 ερωτηματολόγια, ενώ το δείγμα αποτελούταν από 37% άνδρες και 63% γυναίκες

Χριστίνα Παπαγιάννη

Πηγή:Food Reporter #0441/09-02-2021