Στις μέρες μας η καινοτομία, ο πειραματισμός, η σε βάθος επεξεργασμένη άποψη, η κοινωνική -ευαισθησία γύρω από τα γευστικά θέματα διαδίδονται ταχύτατα, ενώ ο κόσμος ανταποκρίνεται κι έτσι οι προσπάθειες δίνουν γρήγορα καρπούς, και βρίσκουν τον δρόμο προς την αγορά.


Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019


 

Οι νέες τάσεις των vegetarianism  και ο veganism αυξάνουν συνεχώς την επιρροή τους στις παγκόσμιες γευστικές προτιμήσεις με αποτέλεσμα να αναδύεται ένα καινούργιο lifestyle κάνοντας το φυτικό βασίλειο να ανταγωνίζεται το ζωικό στο επίπεδο της διατροφής.

Από τα πλέον ανερχόμενα εδέσματα είναι τα μανιτάρια: όλο και περισσότερα άγρια και καλλιεργούμενα είδη φιγουράρουν σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ· πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού είναι εξόχως πρωτεϊνούχα, ενώ η νοστιμιά και η υφή τους θυμίζει κρέας. Έτσι, λοιπόν, στο πλαίσιο της καταιγιστικής ανόδου των λαχανικών, θα δούμε πίτσες με κρούστα κουνουπιδιού, σπαγκέτι κολοκυθιού, ριζότο μπρόκολου, τραγανά τσιπς ρεβιθιών αλλά και nice cream, δηλαδή παγωτό από παγωμένη κρέμα μπανάνας ή και αβοκάντο για όσους θέλουν ένα πολύ «νόστιμο διαζύγιο» από τα ζωικά λιπαρά. Στο τελευταίο βοηθάνε πολύ και υλικά όπως το βούτυρο καρύδας (καμία σχέση με το φοινικέλαιο), το ινδικό βούτυρο ghee, το λάδι argan και το αμυγδαλέλαιο.

Αν, τώρα, θέλετε να ακολουθήσετε το νέο γευστικό προφίλ που βρίσκεται στην μόδα, τότε θα πρέπει να το ρίξετε στις funky ξινές γεύσεις με καυτερές αποχρώσεις. Το νέο ξινό, έτσι όπως το αντιπροσωπεύουν λ.χ. τα αυστραλιανά λεμόνια calamansi, το ραβέντι (rhubarb), το ινδικό tamarind, τα ξινά πορτοκάλια και τα ρόδια, θα μπει με αρκετή ορμή στα πιάτα μας. Άμεσα συναρτώμενη είναι και η τάση της γκουρμέ προσέγγισης των ζυμώσεων, η οποία έπαιξε από πέρυσι πολύ δυνατά με εδέσματα όπως το κορεάτικο kimchi (πικάντικο λάχανο τουρσί), που το βλέπουμε να ξεπερνάει τα εθνικά του σύνορα και να μπαίνει σε tacos ή και mac & cheese, ενώ δεν θα ήταν άσχημο για συνδυασμό σε πίτες ή στην τυροκαυτερή.

Εδώ όμως υπεισέρχεται και ένα άλλο θέμα συνδυασμού μοδάτης γεύσης και υγείας, αφού τα εδώδιμα προϊόντα ζύμωσης είναι φουλ σε ωφέλιμα προβιοτικά, οπότε το κεφίρ και η kombucha (ελαφρώς ανθρακούχο ποτό από ζύμωση τσαγιού) απογειώνονται σε δημοφιλία και γίνονται ωραία ντρέσινγκ. Όχι ακριβώς απ’ το πουθενά, αλλά σίγουρα εντελώς καινούργιο υλικό στη φαρέτρα των σεφ είναι η νομίμως πια καλλιεργούμενη μαριχουάνα, της οποίας η διάδοση είναι ταχύτατη και τη βλέπουμε να μπαίνει σε αναψυκτικά, κοκτέιλ και μπίρες αλλά και σε γκουρμέ σαλάτες «ψαγμένων» εστιατορίων.

Το προχωρημένο fast casual φαγητό κερδίζει διαρκώς έδαφος, καθώς εκεί που οι γνωστές αλυσίδες υπερηφανεύονταν παλιότερα για τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που διαρκεί το ψήσιμο των μπέργκερ τους, τα νέας γενιάς streetfood καταστήματα προσφέρουν εξελιγμένα slow cooked εδέσματα αναβαθμισμένης ποιότητας· χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Pitta Bun» που έχουν ανοίξει οι Funky Gourmet στο Λονδίνο.

Με την υιοθέτηση του gourmet automation,η τεχνολογία κάνει θαύματα δημιουργώντας όχι «πλαστικά» αλλά εξαιρετικά εδέσματα και ροφήματα με φυσικά συστατικά σε συνδυασμό με ρομποτικά modules παρασκευής και υψηλής αισθητικής, τα οποία οδηγούν σε νέες μορφές καφέ και εστιατορίων!