Οι Βρετανοί καταναλωτές φαίνεται να έχουν αλλάξει την στάση και την αβεβαιότητα τους σχετικά με το Brexit τον Φεβρουάριο, καθώς οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών πρόσφατα.


Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019


 

Οι αγορές αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, πολύ καλύτερα από την εκτίμηση για μείωση κατά 0,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του City.

Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια που τεκμηριώνουν ότι η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στην αποθεματοποίηση εν αναμονή ενός άτακτου Brexit. Οι πωλήσεις τροφίμων ήταν η μόνη υποκατηγορία που σημείωσε πτώση πωλήσεων κατά τη διάρκεια του μήνα, την οποία η ONS απέδωσε στο τέλος των εκπτώσεων του Ιανουαρίου. Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτέλεσαν τη βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο από το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016. Παρά τις υψηλότερες τιμές εισαγωγής λόγω της πτώσης της λίρας, οι Βρετανοί συνέχισαν να δανείζονται και να δαπανούν.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα υπάρχει μείωση της εμπιστοσύνης και συμπίεση των οικονομικών των νοικοκυριών με αποτέλεσμα να ωθήσουν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση τους πρώτους μήνες του 2019, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή παραμένει σχετικά σταθερή. Η αύξηση-έκπληξη τον Φεβρουάριο ακολουθεί μια παρόμοια άνοδο σε συγκριση με τον Ιανουάριο, όταν οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,9% μετά από έναν εξαιρετικά αδύναμο Δεκέμβριο.

Ο κ. Rhian Murphy, επικεφαλής των λιανικών πωλήσεων της ONS, δήλωσε: «Οι πωλήσεις λιανικής συνέχισαν να ανακάμπτουν κατά τους τρεις μήνες έως τον Φεβρουάριο, με έντονες αυξήσεις στις πωλήσεις καυσίμων και σε ηλεκτρονικές αγορές.» Τα στοιχεία ακολουθούν δεδομένα που δημοσιεύθηκαν πολύ πρόσφατα τα οποία σηματοδοτούν ότι η αγορά παρέμεινε ανθεκτική στην αρχή του έτους, καθώς η απασχόληση και οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από ό, τι ο πληθωρισμός.

«Τα στοιχεία πωλήσεων στον τομέα της λιανικής του Φεβρουαρίου δείχνουν ότι η τρέχουσα βελτίωση των πραγματικών μισθών, και όχι η αβεβαιότητα που δημιουργείται από το «έπος» του Brexit, είναι η κυρίαρχη επίδραση στις δαπάνες των νοικοκυριών σήμερα», δήλωσε ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμβουλευτική Pantheon Macroeconomics. Η στενότητα της αγοράς εργασίας και τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι «αναμένουμε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί η μη επίλυση του Brexit», ανέφερε.

Τα στοιχεία για τα οικονομικά του δημόσιου τομέα, τα οποία δημοσιεύθηκαν επίσης πολύ πρόσφατα, ανέφεραν ότι ο δανεισμός έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και 17 έτη κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα ήταν μόλις £ 0,2 δισ. μέσα στο Φεβρουάριο, χαμηλότερος από τα forecasts των οικονομολόγων κατά £ 0,7 δισ. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε από το 75% του ΑΕΠ το Φεβρουάριο του 2018 στο 74,1% του ΑΕΠ το 2019.