Συνεχίζονται οι αυξητικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και το 2022, αλλά παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί μία ικανοποιητική θέση σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στις τελικές τιμές σύμφωνα με μελέτες που εκπόνησε το ΙΕΛΚΑ.


Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022


Σχήμα 1. Μηνιαία εξέλιξη υπο-δεικτών τιμών τροφίμων FAO 2020-2021 (Πηγή: FAO)

 

Σε σχέση με τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών, εξακολουθούν να καταγράφονται αρνητικές εξελίξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO)1. Ο δείκτης έφτασε τον Ιανουάριο του 2022 στις 135,7 μονάδες 32% αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και κατά 19% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη). Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τον Ιανουάριο 2021 οι τιμές του κρεάτος είναι αυξημένες κατά 17%, των γαλακτοκομικών κατά 19%, των δημητριακών κατά 12%, των ελαίων κατά 34% και της ζάχαρης κατά 20%.

Στην 107η θέση της λίστας με τις ακριβότερες πόλεις της ΕΕ η Αθήνα Τον Ιούλιο του 2021, όταν και οι ανατιμήσεις έκαναν την εμφάνιση τους, οι καταναλωτές τις απέδιδαν στην πανδημία σε ποσοστό 49%, ποσοστό που έπεσε στο 32%, ενώ αντίθετα το 36% απέδιδε τις ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ποσοστό που αυξήθηκε στο 53%. Όπως καταγράφεται στον δείκτη τιμών λιανεμπορίου τροφίμων  στη βάση δεδομένων του numbeo  (το numbeo είναι crowd-sourced global database για τιμές καταναλωτή παγκοσμίως, με στοιχεία από το 2009), με βάση στοιχεία των τελευταίων 12 μηνών, από τις 175 πόλεις που καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι 5 ελληνικές βρίσκονται στην 107η θέση (Αθήνα),120η (Θεσσαλονίκη), 109η (Ηράκλειο) 129η (Πάτρα) και 132η (Λάρισα) έχοντας χαμηλότερη τιμή από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο κατά -9%, -16%, -11%, -19% και -21% αντίστοιχα (πίνακας 1). Συνολικά η Ελλάδα στον συγκεκριμένο δείκτη βρίσκεται στην 15η θέση ανάμεσα στις 26 χώρες, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σχέση με τα περισσότερα είδη που καταγράφονται για τον προσδιορισμό του συγκεκριμένου δείκτη (πίνακας 1), οι ελληνικές πόλεις διατηρούν ανταγωνιστική θέση, κυρίως στα οπωροκηπευτικά, το ψωμί και το κρέας.

 

Σχήμα 2. Κύριοι παράγοντες επίδρασης αυξήσεων τιμών προϊόντων στο λιανεμπόριο

 

 

Πίνακας 1. Κατάταξη ελληνικών πόλεων ανάμεσα σε 192 ευρωπαϊκές πόλεις στις τιμές

Πηγή: Foodreporter #0667/2022-02-10